Brandweer: code rood in deel van Zuid-Limburg

© ANP
De brandweer heeft voor de Brunssummerheide en Schinveldse bossen code rode afgegeven. Dat betekent dat de kans op een natuurbrand vrij groot is.
Code rood betekent dat het risico op natuurbrand groot tot zeer groot is en dat zo'n brand zich ook snel en onvoorspelbaar kan uitbreiden. De brandweer is in dat geval extra waakzaam. Als er alarm wordt geslagen, wordt er standaard uitgerukt met meerdere voertuigen om een brand snel te kunnen blussen.

Geen open vuur

Mensen mogen geen open vuur maken in buitengebieden. Ook roken wordt afgeraden. Wie ergens brand signaleert, wordt geadviseerd 112 te bellen en daarna meteen het gebied te verlaten.

Andere provincies

Eerder op de dag werd er al code rood afgegeven in Brabant en Zeeland. Later werd het gebied uitgebreid met Limburg.

Meetsysteem

De brandweer werkt sinds 2010 met een nieuw meetsysteem voor natuurbrandgevaar. Vorig jaar werd in mei in een aantal provincies code rood gegeven.

Droogte

Overal in natuurgebieden staan meetstations, die op zonne-energie werken. De stations meten naast allerlei meteorologische gegevens ook de droogte van het hout. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar in de natuur is.