'Club Alla misbruikt voor grootschalige drugshandel'

© Flickr/Jorge Franganillo/CC BY 2.0
De Maastrichtse club Allebonneur, in de volksmond bekend als de Alla, is terecht gesloten door de burgemeester. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald.
Op 13 oktober werd er een inval gedaan in de club, waarbij er drugs en wapens zijn gevonden. Daarop is de club gesloten.Agenten in burger

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake is niet over een nacht ijs gegaan, zo vertelden haar vertegenwoordigers in de rechtbank. In de periode van november 2016 tot en met augustus 2017 hebben agenten in burger verschillende misstanden geconstateerd, terwijl er in die periode ook tips over drugshandel zijn binnengekomen bij de politie en gemeente.


Grootschalige drugshandel

Volgens de gemeente wordt Alla 'structureel misbruikt voor de grootschalige handel in verboden middelen'. Personeel en leidinggevenden zouden daarbij niet optreden. Tijdens de inval waren er mensen aanwezig die de politie beschrijft als 'bekenden uit het Maastrichtse drugsmilieu'. De club zou een goede naam hebben in de plaatselijke drugswereld, zo stelt de gemeente.


Geen handel

De eigenaren bestrijden dat beeld. Dat er drugs is aangetroffen, betekent niet direct dat er ook sprake is van handel, zo verklaarden zij voor de rechter. Daarnaast zijn zij van mening dat de hoeveelheid drugs die is gevonden meevalt. In iedere willekeurige Maastrichtse uitgaansgelegenheid zou de politie een dergelijke hoeveelheid drugs kunnen vinden, zeggen de eigenaren.


Cocaïne en messen

De rechter gaat daar echter niet in mee, waardoor de sluiting voor de vastgestelde periode van een jaar van kracht blijft. Tijdens de inval werden er 48 zakjes cocaïne, negen zakjes softdrugs, twee messen en een boksbeugel gevonden. Dat was de druppel voor Penn-te Strake.