Korsten en Elzinga onderzoeken integriteit Jo Palmen

© Erwin Minkenberg
De risico's die de gemeente Brunssum loopt met de omstreden Jo Palmen als wethouder, worden onderzocht door hoogleraren Douwe Jan Elzinga en Arno Korsten.
Zij hebben de opdracht aangenomen, zo laat de gemeente woensdag weten. Korsten is bestuurskundige aan de Maastrichtse universiteit Maastricht, Elzinga's vakgebied is constitutioneel organisatierecht en beoefent dat in Groningen.
Nader onderzoek
De Brunssumse gemeenteraad besloot op 14 december dat er 'nader onderzoek' nodig was naar de integriteitsrisico's van Palmen, nadat een eerdere integriteitstoets concludeerde dat Palmen een groot risico voor de gemeente vormt. Dat onderzoek was pas klaar nadat Palmen al door de raad was benoemd tot wethouder.

Ruzie
De raadsvergadering waarin tot het tweede onderzoek werd besloten, verliep niet zonder slag of stoot. De oppositie voelde zich overvallen door de motie voor het onderzoek, en stapte op. De vraag om een tweede onderzoek werd ingediend door Palmens eigen partij, BBB - Lijst Palmen.

Geen nieuws is goed nieuws

Waarnemend burgemeester Gerd Leers wil dat de rust in Brunssum weerkeert. "Het devies moet zijn: geen nieuws is goed nieuws", hield Leers woensdagavond zijn gasten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente voor.

Steun

Leers volgde op 1 januari voormalig burgemeester Luc Winants op, die aftrad toen een meerderheid van de raad weigerde wethouder Jo Palmen weg te sturen. Leers ondersteunt het nadere onderzoek. De hoogleraren zullen uiterlijk medio februari 2018 gezamenlijk een rapport opstellen, dat bestemd is voor de gemeenteraad.