Wilders bezorgd over onpartijdigheid rechter

© ANP
PVV-leider Geert Wilders heeft ernstige zorgen en twijfels over de neutraliteit van de voorzitter van het gerechtshof, die nu zijn zaak behandelt in het 'minder-Marokkanen-proces'.
Wilders heeft informatie dat de rechter ook voorzitter is van de Stichting Gascaria. In die positie heeft zij als jury in 2016 een prijs toegekend aan een 'linkse activiste' die zich via een collectief sterkt maakte voor vluchtelingen.

Twijfel

De PVV-leider zei dat dinsdag tijdens de regiezitting. Naar eigen zeggen hoorde hij dit pas in de pauze, anders had zijn advocaat dit eerder aangekaart. "Ik twijfel of u de persoon bent om mij te beoordelen in dit proces", aldus Wilders tegen rechter Jeanne Gaaskee.

Tegenovergestelde

?Wilders wees erop dat de winnende activiste in politiek opzicht het tegenovergestelde is van zijn eigen ideeën. De activiste was volgens hem actief in de kraakwereld en organiseerde een anti-Trump-demonstratie.

Verschoning

De PVV-leider hoopt dat zijn informatie niet waar is en als die wel klopt, dan wil hij dat de rechter dit in perspectief plaatst. Doet zij dat niet, dan zou 'verschoning' een optie zijn. Dat houdt in dat een rechter zich op eigen initiatief terugtrekt.

Tweede regiezitting

?Wilders sprak nog niet over wraking, wat betekent dat hij de rechter zou verzoeken om op te stappen. Daar moet een andere raadkamer een besluit over nemen.
Gaaskee zei dat het hof er aanstaande donderdag tijdens de tweede regiezitting op terug zal komen.