Moskee Venlo neemt maatregelen na bezetting

© L1
Het bestuur van de Turkse moskee in Venlo neemt extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de bezetting afgelopen weekend.
Vier mannen van de extreemrechtse beweging Identitair Verzet klommen zaterdag op de moskee in aanbouw en hingen anti-islamitische spandoeken aan het pand.Publiciteit

Ook werd beweerd het gebedshuis geleid zou worden vanuit het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken. "Keiharde leugens," reageert Muzaffer Bozaslan, secretaris van het moskeebestuur. "Wij zijn een Nederlandse stichting en al sinds begin jaren '80 is hier een moskee. Die mensen willen gewoon publiciteit", voegt Bozaslan daar ontdaan aan toe.
De betogers werden na korte tijd opgepakt door de politie.

Camera's

De moskee neemt extra veiligheidsmaatregelen om een herhaling te voorkomen. Er komt meer toezicht, bijvoorbeeld in de vorm van camerabewaking. Bozaslan: "Verder wil ik niet op de maatregelen en de insinuaties van de actiegroep ingaan. Elk woord dat je aan die groep spendeert is er één teveel."

Nieuwbouw

Twee jaar geleden wilde het moskeebestuur een nieuwe, grotere moskee bouwen aan de Hagerhofweg in Venlo. Volgens het bestuur is er een goede verstandhouding met de buurt. Dat bleek ook uit het aantal protesten toen de bouwvergunning verleend werd door de gemeente: slechts twee mensen dienden zienswijzen in. De raad ging daarna unaniem akkoord met het plan.

School

De extreemrechtse beweging Identitair Verzet bezette maandag ook korte tijd een islamitische school in Amsterdam. Daar werden twee personen opgepakt.