Ex-bestuurder Vitaal Wonen houdt zijn mond

De FIOD valt het kantoor van Vitaal Wonen in Limbricht binnen op 13 maart 2014. © Archief L1
De ontslagen bestuurder van Vitaal Wonen Noël P. is na drie dagen verhoor over fraude bij de woningcorporatie in Limbricht weer op vrije voeten gesteld.
Op advies van zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht.

Geen verklaring afgelegd

Noël P. en zijn vader en oud-directeur van Vitaal Wonen Jos P. worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, verduistering en oplichting van de woningstichting. Noël P., de hoofdverdachte, heeft de afgelopen dagen geen verklaring afgelegd tegenover de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) op uitdrukkelijk advies van zijn advocaat.

Verdenkingen niet onderbouwd

Van Berge Henegouwen uit zijn ongenoegen over het feit dat ruim een jaar na de FIOD-invallen op vijf plaatsen in Limburg in verband met dit fraude- onderzoek, nog geen enkel stuk is verstrekt waarin de verdenkingen worden onderbouwd. "Het Openbaar Ministerie en de FIOD hanteren de gebruikelijke strategie van het tot de enkel afbranden en beschuldigen van verdachten, en een jaar later hebben ze niets laten zien waaruit die beschuldigingen bestaan."
Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op het onroerend goed en de bankrekeningen van de oud-directeuren.

Tactische overwegingen

Het Functioneel Parket onderzoekt de complexe fraude- en milieuzaken, en die nemen vaak vele maanden in beslag, zo verklaart een woordvoerster de lange tijdsduur.
Uit tactische overwegingen is in dit onderzoek ervoor gekozen om in de afrondende fase de verdachten te verhoren, aldus de zegsvrouw van het Openbaar Ministerie.

400 gevallen van zelfverrijking

Volgens de interim-directie van VitaalWonen hebben de beide verdachten de corporatie voor 1,3 miljoen euro opgelicht, een bedrag dat via een civiele procedure wordt teruggeclaimd. De dagvaarding spreekt van vierhonderd gevallen van zelfverrijking.

Op rekening van Vitaal Wonen

Onder meer reizen, diners, gedeeltelijke inrichting van de privéwoning en oprichtingskosten van twee privébedrijven van Noël P. kwamen voor rekening van Vitaal Wonen. De directeur heeft volgens die dagvaarding 'geen mogelijkheid onbenut gelaten om zich privé te laten fêteren en zichzelf ten koste van Vitaal Wonen te verrijken'.

Vitaal Wonen onder toezicht

De kosten van het onderzoek naar de malversaties en de juridische procedures hebben de vermogenspositie van VitaalWonen zodanig aangetast dat de corporatie onder verscherpt toezicht is geplaatst van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!