'Limburg mag geen illegalen meer opvangen'

Mark Rutte staat de pers te woord voor aanvang van het coalitieoverleg over de opvang van illegalen. © ANP/Bart Maat
Limburgse gemeenten mogen in de toekomst geen illegalen meer opvangen.
Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws over het nieuwe illegalenbeleid waar PvdA en VVD nu al geruime tijd over overleggen. Het is de bedoeling dat de twee regeringspartijen woensdagavond het akkoord definitief bezegelen. Voor die tijd buigen de fracties van VVD en PvdA zich er nog intern over.

5 grote steden

Voortaan zouden alleen de vijf grote steden nog tijdelijk illegalen mogen opvangen. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Alle andere gemeenten moeten stoppen met opvang.

Bed, bad en brood
Dat zou onder meer betekenen dat de Stichting Vlot Zuid-Limburg, Leger des Heils, stichting Wereldwijd en de Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom Limburg in Zuid-Limburg uitgeprocedeerde asielzoekers geen bed, bad en brood meer mogen bieden. Andere plekken in Limburg waar op dit moment illegalen worden opgevangen zijn volgens de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Opvang, Venlo, Roermond, Sittard en Heerlen.

De straat op

In de nieuwe situatie mogen illegalen maar korte tijd in de noodopvang in de vijf steden blijven. Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn, kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken.

Verantwoordelijk

Bovendien geldt dat burgemeesters de verantwoordelijkheid houden voor de openbare orde en op basis van hun zorgplicht mensen op individuele basis kunnen opvangen. De burgemeesters van de vijf grote steden zijn positief over het plan, aldus de bronnen. Wel moet het kabinet met hen nog een definitief bestuursakkoord sluiten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!