'Vlaaipolitie' en speciaal keurmerk voor Limburgse vlaaien
Een groep Limburgse bakkers wil dat er een Europees keurmerk komt voor de échte Limburgse vlaai.
Bakkers die baksels produceren die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, zouden moeten worden opgespoord door een heuse 'vlaaienpolitie'.
Strikte regels
Dat zegt één van de initiatiefnemers, de Sittardse bakker Marcel Roubroeks. Het keurmerk zou onder andere moeten regelen dat een échte Limburgse vlaai voldoet aan strikte regels op het gebied van grootte, vulling, gewicht en gebruikte ingrediënten. "Vlaai die te droog is of slechts bedekt met een dunne vruchtengelei zou niet verkocht mogen worden als 'Limburgse' vlaai", stelt Roubroeks.
Controle
Als Brussel het keurmerk instelt, zou er een soort 'vlaaienpolitie' moeten komen die gevraagd en ongevraagd bij bakkers controleert. De Nederlands-Limburgse bakkers trekken samen op met hun Belgisch-Limburgse collega's om het keurmerk voor elkaar te krijgen.