Woongoed 2-Duizend gaat voor een doorstart

© iStock
Een herstelplan moet ervoor zorgen dat woningcorporatie Woongoed 2-Duizend zelfstandig kan blijven en niet hoeft te fuseren.
Dat zegt waarnemend bestuurder Ton Mans, eerder directeur van ZoWonen. Hij is aangesteld om schoon schip te maken bij de corporatie uit Reuver, zodat die klaar is voor een doorstart.

Verscherpt toezicht

Eerder dit jaar plaatsten de Autoriteit Woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de organisatie onder verscherpt toezicht. Er kwam een onderzoek en daaruit bleek dat er sprake was van een mogelijke angstcultuur, verstoorde verhoudingen en haperende interne samenwerking.

Verwaarloosde organisatie

Woongoed 2-Duizend telt 55 werknemers en beheert 5500 woningen in Reuver en omstreken. Mans trof naar eigen zeggen 'een verwaarloosde organisatie' aan en is bezig de bezem door de corporatie te halen. Het 'herstelplan' heeft ook personele gevolgen: de voormalige directeur en een manager is ontslag aangezegd. En ook zijn twee commissarissen weggestuurd. Voor hen wordt nog vervanging gezocht. Verder wordt de ondernemingsraad vernieuwd.

Vertrouwen terug

Maar de belangrijkste stap om de organisatie weer gezond te laten functioneren, is het herstellen van het vertrouwen tussen personeel en leidinggevenden. "Het is geen kwestie van een knop omdraaien, maar ik loop hier nu twee maanden rond en ik zie weer vertrouwen ontstaan. Men is blij dat er weer leiding is, dat de dingen benoemd worden. Er is nu al sprake van een andere situatie dan toen ik hier kwam", aldus Ton Mans. Maar hij realiseert zich dat het herstellen van het vertrouwen geen kwestie van dagen of weken is, maar eerder van maanden of jaren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!