Mountainbikepark met grond van de Buitenring

Zo komt de baan eruit te zien. © Afbeelding: MTB-club Discovery
Op de Brunssumerheide komt een groot mountainbikepark. Het terrein bestaat onder meer uit drie heuvels van tien meter hoogte en wordt aangelegd met de grond die is afgegraven bij de aanleg van de Parkstad Buitenring.
Het terrein op de steenberg van de vroegere staatsmijn Hendrik is ongeveer 1 hectare groot en mountainbikers kunnen hier klimmen en dalen en zo hun techniek verbeteren. Het mountainbikepark is het resultaat van drie jaar onderhandelen met de provincie en de aannemer van de ringweg.

Onderbroken
"Veel van de mountainbikeroutes in de Parkstad zijn onderbroken door de aanleg van de Buitenring. In totaal zijn we zo'n 20 kilometer trail kwijtgeraakt", weet Joost van der Mark van mountainbikeclub Discovery. "Voor het stuk grond waar het bikepark komt, was lange tijd geen bestemming. Toen heeft men voorgesteld om er een mountainbikeparcours van te maken." De kosten voor de aanleg komen voor rekening van de provincie en de betrokken gemeenten.

Landgraaf

Voor de mountainbikeclub is er nog meer goed nieuws: even verderop op sportpark Strijthagen in Landgraaf komt een 'pumptrack'. Dat is een parcours waar je met de fiets, skateboard of rolschaatsen de techniek kunt trainen.

Het is een baan van een meter breed, waar je als het ware op de fiets 'staat' en door middel van je gewicht te verplaatsen op snelheid een bochtig parcours aflegt. Het is een baan in de vorm van een dubbele acht en deze wordt op 9 juli officieel geopend tijdens de Discovery Trail Day. Een week later vindt hier het NK mountainbike plaats.