Coalitie Valkenburg zet in op duurzaamheid en klimaat

© Erwin Minkenberg
Valkenburg krijgt definitief een coalitie van CDA en de lokale partijen AB (Algemeen Belang) en PGP (Progressieve Groene Partij).
De drie partijen hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt.

Verrassend

Ook de namen van de wethouders zijn bekend. Meest verrassend is die van Claudia Bisschops voor het CDA. Zij stond vierde op de kandidatenlijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Math Knubben blijft fractievoorzitter.
De overige twee wethouders hadden ook zitting in het vorige college. Het gaat om Carlo Vankan (AB) en Remy Meijers (PGP).

Wethouder minder

In vergelijking met de vorige periode krijgt Valkenburg daarmee één wethouder minder. Toen leverde AB er twee. Maar in formatieplaatsen is wel sprake van een stijging. In het nieuwe college krijgt iedere wethouder 0,9 fte. Samen dus 2,7. In het vorige college van AB, PGP en VVD bezetten de vier wethouders 2,5 fte.

Akkoord

In het akkoord op hoofdlijnen komen als belangrijkste thema’s aan de orde duurzaamheid en klimaatverandering, zelfsturing en communicatie met burgers en aandacht voor alle kernen wat betreft bedrijfsvoering, wegbeheer, onderhoud van de openbare ruimte.

Prominent

Ook het parkeer-, evenementen en horecabeleid en de toekomst van het middelbaar onderwijs in Valkenburg en van sport- en recreatiecentrum Polfermolen hebben een prominente plaats gekregen.

Coalitieakkoord

De komende weken worden die onderwerpen verder uitgewerkt in een definitief coalitieakkoord. Het streven is dat de nieuwe wethouders op 14 mei worden geïnstalleerd.
De nieuwe coalitie kan rekenen op 12 van de 17 raadszetels.

Verkiezingen

Bij de verkiezingen van 21 maart bleef AB de grootste partij met vijf zetels. Maar dat was wel een verlies van twee. Het CDA ging van drie naar vier zetels, PGP bleef gelijk.
De oppositie wordt de komende vier jaar gevormd door de VVD en de Valkenburgse Senioren Partij van oud-SP wethouder Jef Kleijnen.