OM vervolgt Wilders niet voor speech in Wenen

© ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat politicus Geert Wilders niet vervolgen voor omstreden uitspraken die hij in 2015 heeft gedaan in Wenen.
Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie had Nederland gevraagd om de vervolging over te nemen, maar het OM in Den Haag wijst dat verzoek af.

Niet strafbaar

Het OM meldt woensdag dat de uitlatingen die Wilders op 27 maart 2015 op de Wiener Hofburg heeft gedaan, naar Nederlands recht niet strafbaar zijn.
Wilders is blij met het besluit. "Mooi. Dit is de enige juiste beslissing. De waarheid moet gezegd kunnen worden, juist over de islam!", twittert hij als reactie.

Toespraak

De PVV-leider zei in de toespraak in Wenen onder meer dat "de islamitische ideologie een ideologie van oorlog en haat is. Hoe minder islam hier is, hoe beter". Het OM in Oostenrijk verdenkt Wilders van het aanzetten tot (rassen) haat.

Geen groep

Maar in Nederland is het beledigen van een religie of een religieuze gemeenschap niet strafbaar, stelt het OM. Alleen als een uitlating zich richt op een groep die gekenmerkt wordt door een geloof, kan dat strafbaar zijn. Wilders sprak in Wenen over de islam, niet over de groep moslims die wordt gekenmerkt door hun islamitische geloof.

Belediging

In Nederland valt dit onder geloofskritiek en geldt dit niet als belediging van een bevolkingsgroep of haatzaaien. Het OM kan zich voorstellen dat mensen zich beledigd voelen door de uitspraken, maar dat staat los van de strafbaarheid volgens de wet.
Wilders was in Oostenrijk op uitnodiging van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ).

Rechtszaak

In Nederland loopt nog wel een rechtszaak tegen Wilders om zijn 'minder-Marokkanen-uitspraken' in 2014. Hij werd veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging maar kreeg geen straf opgelegd. Zowel de politicus als het OM ging in beroep tegen deze uitspraak. Dat zal dit najaar dienen.