Heerlen is eerste Nederlandse Bokkenrijdersgemeente

Kasteel Hoensbroek. © Google Streetview
Heerlen krijgt als eerste Nederlandse gemeente de eretitel Bokkerijdersgemeente uitgereikt van het Bokkenrijdersgenootschap.
De titel wordt uiteindelijk aan 35 gemeenten toegekend. Doel van de erkenning is om de legende van de Bokkenrijders levend te houden. Volgens de legende gaat het om een rondtrekkende bende uit de 18e eeuw die onder meer actief was in Zuid-Limburg.

Kasteel

Bij Kasteel Hoensbroek wordt donderdag de Bokkenrijdersvlag gehesen door de burgemeester van Heerlen, en een afgevaardigde van het genootschap. Ook wordt er verteld over de relatie tussen het kasteel en de plunderende roversbende.

Gevangen

"Bokkenrijders uit de omgeving van Hoensbroek hebben in het kasteel gevangen gezeten en zijn er veroordeeld. Ook zijn veel van hen in die regio geëxecuteerd", zegt Bokkenrijdersdeskundige Frits Schoonbrood. Hij geeft 's avonds een lezing over de Bokkenrijders. Is het een legende, een mythe of toch werkelijkheid?

11 mei

De eretitel Bokkerijdersgemeente wordt niet toevallig op 11 mei uitgereikt aan Heerlen. Op 11 mei 1772 werd vermeend leider van de Bokkenrijders, Joseph Kerkhoffs, ter dood veroordeeld en opgehangen.