Bisdom: 'meer geld vragen voor begrafenis- en trouwmissen'

© een diaken in de RK kerk
Het bisdom Roermond gaat parochies die al jaren rode cijfers schrijven, met adviezen bijstaan.
"De kerk zou bijvoorbeeld best wat meer geld voor begrafenis- en trouwmissen mogen vragen", meent Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom Roermond.

Meer uitgaven dan inkomsten

Het bisdom reageert op de jongste cijfers van de parochiebegrotingen. Daaruit blijkt dat de ruim driehonderd parochies in Limburg in 2013 samen ruim 27 miljoen euro hebben uitgegeven, waar slechts 23,6 miljoen euro aan inkomsten tegenover stond.

Parochies teren op reserves

Ruim de helft van alle parochies krijgt de begroting niet meer rond. Zij proberen dat onder meer op te vangen door in te teren op hun reserves. Het bisdom heeft niet de middelen om de parochies financieel te ondersteunen, maar kan wel meer adviezen geven.

Tarieven van missen verhogen

Een werkgroep zal in de loop van dit jaar met voorstellen komen. "We zouden bijvoorbeeld als kerk de tarieven voor trouw- en begrafenismissen kunnen verhogen. Of denken aan een commerciëlere exploitatie van parochiehuizen", zegt Bemelmans.
Lees dinsdag meer over de noodlijdende parochies in De Limburger/Limburgs Dagblad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!