Bisschop Frans Wiertz van Roermond vertrekt in december

© Jean-Pierre Geusens
Bisschop Frans Wiertz van Roermond stopt ermee. Hij vertrekt in december.
Wiertz heeft vrijdagochtend zijn vertrek aangekondigd. In de Limburgse parochies wordt dit weekend een brief over zijn aftreden voorgelezen.

Gezondheidsproblemen

Wiertz is de langstzittende bisschop van Nederland. Op 2 december wordt hij 75 jaar. Die dag neemt hij ook afscheid.
De bisschop kwakkelt al jaren met zijn gezondheid. Wiertz kan door zijn slechte ogen niet meer lezen. "Ik was onlangs op een treinstation en ik moest naar het toilet. Toen volgde ik de tekens, ik dacht een mannetje en vrouwtje te zien. Maar ik kwam in de eetzaal terecht. Het waren geen man en vrouw op dat bordje, maar een mes en een vork. Ik kan niks meer lezen", aldus Wiertz in een persconferentie.

Profiel van vertrekkend Bisschop Wiertz

Aangekondigd
Eind 2016 vertelde Wiertz in een documentaire op L1 al dat hij in 2017 bekend zou maken wanneer hij zou stoppen. Zijn verzoek om te mogen stoppen, is nu door de paus ingewilligd, aldus de vertrekkend bisschop.

"Ik verheug me er helemaal niet om met pensioen te gaan, maar ik vind het wel redelijk om nu te stoppen", vertelt Wiertz. "Ik zal proberen echt een stap terug te doen.

Afscheid
Op 2 december stopt Wiertz. Een week later is er een afscheidsdienst in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. "Ik roep mensen op om de moed niet te laten zakken. Ze moeten vertrouwen houden in Christus", zei Wiertz tegen de mensen in Limburg.

Na zijn terugtreden gaat bisschop Wiertz in Maastricht wonen.

Opvolging

Wie Wiertz gaat opvolgen is nog niet bekend. Daarover beslist uiteindelijk de paus in Rome. Hulpbisschop Everhard de Jong behoort tot de kanshebbers.
Wiertz maakte zijn vertrek bekend tijdens een persconferentie.
Bisschop Frans Wiertz in 1993. © ANP

Bekijk op L1.nl: