'Historische' ontdekking: wasbeer met jongen gespot

© iStock
Jagers hebben volgens de Zoogdiervereniging een 'historische' ontdekking gedaan in Merkelbeek; ze vonden er een moeder wasbeer met vier jongen.
Het is het eerste levende bewijs dat de dieren zich voortplanten in Nederland.Doodgereden

In 1987 werd er in Arnhem een soortgelijke ontdekking gedaan, toen er een vrouwelijke wasbeer werd doodgereden en deze bij nader onderzoek zwanger bleek te zijn. Hoewel de jagers geen foto's maakten van de Limburgse wasberenfamilie, gaat de Zoogdiervereniging uit van hun eerlijkheid.


Buren

De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw ook in Duitsland te vinden. Daar werd het dier uitgezet. Inmiddels telt het land naar schatting zo'n één miljoen wasberen. De dieren zouden de laatste jaren steeds vaker de grens oversteken, waardoor ook Nederland een kleine populatie kent.


Ziektes

Volgens Dick Bekker van de Zoogdiervereniging is de verhuizing naar Nederland niet alleen maar goed nieuws. "Het zijn hartstikke leuke beesten, maar ze horen hier niet. Exoten kunnen andere dieren verdringen en kunnen ook ziektes met zich meebrengen. Mocht de wasbeer oprukken in Nederland, dan kun je er de donder op zeggen dat er op een gegeven moment op gejaagd zal worden", zo zegt hij in het
.