'Zweten en naar adem happen in Roermondse gevangenis'

© Ruud van Broekhoven
Gedetineerden in de gevangenis in Roermond klagen over een tekort aan zuurstof in de cellen. Dat melden zij vanuit de gevangenis aan L1.
Na de zomerse weken is de temperatuur in de cellen volgens een gedetineerde opgelopen tot veertig graden. Zeker acht gevangenen zijn een klachtenprocedure gestart.

Longontsteking

Door een slecht werkend luchtverversingsysteem komt er volgens de gedetineerden te weinig frisse lucht in de cel, wat leidt tot benauwdheid, kortademigheid en misselijkheid. Ook is er een gedetineerde die al meerdere keren een longontsteking heeft gehad en zelfs opgenomen moest worden in het ziekenhuis.

Veel groter

De gevangenen die een klacht hebben ingediend, krijgen begeleiding van advocaat Marc Penners. Hij verwacht dat het probleem veel groter is.

Al maand bekend

Een woordvoerder van het ministerie van justitie en veiligheid bevestigt dat de klachten al een maand bekend zijn. De gevangenis heeft zes weken de tijd om hierop te reageren en deze periode is nog niet voorbij. Een oplossing is er daarom nog niet. Wel is de installatie nagekeken, maar dat gebeurde tijdens een routinecontrole en heeft volgens de gedetineerden in ieder geval niks opgelost.

Verdere stappen

Mocht er op korte termijn geen duidelijke oplossing komen, dan worden verdere stappen ondernomen. Advocaat Penners denkt dan aan een kort geding.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!