Toch kans op verblijfsvergunning ondergedoken Syriërs

© L1
Het vluchtelingengezin dat anderhalf jaar ondergedoken zat in Weert, maakt toch nog kans op een verblijfsvergunning.
Dat zegt de vrijwilligersgroep die het gezin heeft geholpen. Het gaat om een 24-jarige Syrische moeder en haar vier kinderen. Vorige week hebben ze opnieuw asiel aangevraagd in Ter Apel. De uitkomst daarvan mogen ze in Weert afwachten.

Asiel
De Syrische Doaa Al Refae mocht in Nederland geen asiel aanvragen, omdat ze eerder in Duitsland was geregistreerd. Daardoor dreigde zij gescheiden te worden van haar broer, die als een vaderfiguur functioneert voor de kinderen en die wel een verblijfsvergunning in Nederland kreeg. Om te voorkomen dat het gezin uit elkaar zou vallen, hielp een groep vrijwilligers uit Weert moeder en kinderen onderduiken.

Geheime plek
Burgemeester Jos Heijmans van Weert steunde deze actie. Vlak voordat de Dienst Terugkeer en Vertrek op de stoep stond, zorgden ze dat Doaa en haar vier kinderen uit het AZC verdwenen naar een geheime plek. Daar voorzag de groep van twintig vrijwilligers het gezin van alles dat nodig was: kleding, kinderbedden, medische zorg.

Matje geroepen

Met deze burgerlijke ongehoorzaamheid haalde de Weertse groep de landelijke media. Burgemeester Jos Heijmans werd door de minister op op het matje geroepen maar boog niet. Zonder gevolgen, want de burgemeester bleek de wet niet te overtreden.

Onder de radar

De vrijwilligers slaagden erin om het gezin achttien maanden 'onder de radar' te houden. Volgens de regels mag iemand die 18 maanden 'met onbekende bestemming' is vertrokken, wel weer asiel aanvragen in Nederland.

Paniek

In die periode vonden Doaa en kinderen eerst onderdak bij de zusters Birgittinessen in hartje Weert, op 200 meter van het politiebureau. Daarna woonden ze bij de broer van de moeder, die inmiddels een huis heeft in Weert. Toen daar ineens een journalist op de stoep stond en ontdekking dreigde, sloeg het gezin in paniek opnieuw op de vlucht. Terug naar het klooster van de zusters.

Geheim

Achttien maanden lang bleven de vrijwilligers die zichzelf de Hilbilly's doopten het gezin helpen om een zo normaal mogelijk leven te leiden. De oudste drie - Hassan van 8, Remas van 6 en Judi van 4 - gingen ondertussen gewoon naar basisschool Aan de Bron, waar alleen de leraren hun geheim kenden. Ondertussen bleven de 2-jarige Meis en haar moeder veilig binnen de muren van het klooster.

Cadeaus

Meer mensen in Weert hielpen een handje mee. De huisarts, de tandarts, maar ook gewone Weertenaren die de vrijwilligers af en toe wat geld in handen drukten. Gasten op een 50-jarig bruiloftsfeest in Weert kregen het verzoek om in plaats van cadeaus geld te schenken voor fietsjes voor de kinderen.

IND

Vorige week hebben de vrijwilligers Doaa en haar kinderen naar de IND naar Ter Apel gebracht. Daar bleek na drie spannende dagen dat het 'plan van Weert' heeft gewerkt, zegt een woordvoerder van de vrijwilligers. De Syrische, die anderhalf jaar geleden nog uitgezet zou worden naar Duitsland, mag toch asiel aanvragen in Nederland. Door afstand te doen van de opvangmogelijkheden die het COA biedt, kan ze de uitkomst thuis in Weert afwachten.
Daar heeft Doaa afgelopen maandag voor het allereerst zelf de kinderen naar school gebracht. In de stromende regen, met een grote lach op haar gezicht.