Eerdere ontsnappingspogingen uit Limburgse bajes

© iStock
Criminelen uit Amsterdam hadden het plan om Benaouf A. woensdag met een helikopter te bevrijden uit de bajes in Roermond, maar dat mislukte. Het is niet de eerste ontsnappingspoging uit een Limburgse gevangenis.
Met name in de jaren '90 probeerden gevangenen meerdere keren uit te breken uit de gevangenis in Sittard, die staat bekend als extra beveiligde inrichting.

Drugskartel

In 1992 wisten twee criminelen op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de gevangenis in Sittard. Het ging om een Colombiaanse drugsbaas en een man uit Ierland.
Via een ladder wisten de criminelen in 1992 te ontsnappen uit de gevangenis in Sittard. © ANP
De ontsnapte Colombiaan zat een straf uit van 16 jaar voor het smokkelen van ruim 2500 kilo coke. Hij werd bevrijd door een groep die onder leiding stond van leden van zijn eigen drugskartel.

Ladders

De Colombiaan zette drie medegevangenen een pistool tegen het hoofd. Ze werden gedwongen ladders tegen de gevangenismuur te plaatsen. Buiten lag een wapen klaar voor de drugsbaas, die werd opgewacht door zijn bevrijders.
De Leidsche Courant schrijft in 1997 over de helikoptercrash bij de gevangenis in Sittard.

Helikoptercrash

Misschien wel de meest spectaculaire ontsnappingspoging was in 1997. Net als woensdag was het toen de bedoeling om met een helikopter een gevangene te bevrijden. Er werd een helikopter gestolen, waarmee richting de gevangenis werd gevlogen om een crimineel op te pikken. De poging eindigde in vlammen.

Ontploffing

De piloot was in opleiding bij een helikopter-verhuurbedrijf in België. Met een vrachtwagen jatte hij één van de helikopters van dat bedrijf. Vanaf een andere locatie zette hij via de lucht koers naar het gevangeniscomplex.
Boven de luchtplaats van de gevangenis raakte de helikopter één van de lichtmasten die op de binnenplaats stond. Het toestel stortte neer, vloog in brand en ontplofte. De piloot kwam in de vlammenzee om het leven.
De gecrashte helikopter op de binnenplaats van De Geerhorst in Sittard. © Helispot.nl

Dossier

Bekijk alle berichten over de verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond in ons dossier.