Politie beoordeelt getuigenverklaringen niet goed

© iStock
De politie schat belangrijke informatie uit getuigenverhoren vaak niet op waarde. Met name informatie uit een tweede verhoor van een getuige wordt door rechercheurs meestal gewantrouwd of onderschat.
En dat heeft gevolgen voor onderzoeken, waardoor zaken mogelijk niet worden opgelost. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Alana Krix aan de Universiteit van Maastricht.

84 proefpersonen

Voor het onderzoek in Maastricht kregen 84 proefpersonen een film te zien waarin een misdrijf wordt begaan. Direct daarna legden ze een getuigenverklaring af. Daarin bleek 87% van de informatie betrouwbaar.

Week later opnieuw

Een week later werd aan de proefpersonen opnieuw gevraagd een verklaring af te leggen. Van de nieuwe - niet eerder genoemde - informatie die tijdens het tweede verhoor ter sprake kwam, bleek 86 procent correct.

Zorgelijk verschil

Een groep van 81 ervaren rechercheurs schatte de betrouwbaarheid van de nieuwe informatie op 29 procent. Dat enorme verschil is volgens Krix zorgelijk. Volgens de onderzoekster staat de politie te weinig open voor die nieuwe informatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!