Venlo krijgt Roze Zaterdag in 2019

© iStock
Venlo wint de strijd om de organisatie voor Roze Zaterdag 2019. Daarmee wordt het jaarlijkse evenement voor het eerst grensoverschrijdend. Venlo gaat het namelijk samen organiseren met de Duitse buurgemeente Krefeld.
Het evenement krijgt een gevarieerd en internationaal programma.

Grenzeloos

De twee gemeenten hebben samen een bidbook gemaakt. Dat heeft het thema ‘Grenzeloos’ gekregen. Initiatiefnemer Hans Lenders: "Omdat ons thema grenzeloos is, vonden wij het heel mooi om ook echt over de grens te gaan en samen te werken met onze zusterstad Krefeld." Het internationale karakter en de samenwerking tussen deze steden, gaven de doorslag bij de keuze voor de plaats van het evenement in 2019.

Acceptatie

Beide gemeenten vinden het belangrijk dat iedereen zich geaccepteerd en veilig voelt en zichzelf moet kunnen zijn. De reden om het evenement naar Venlo te halen, is volgens Lenders dat er niks meer te doen is voor deze doelgroep. "Vroeger was er nog een café, maar dat is al jaren weg. Nu moeten we naar Eindhoven of Nijmegen."

Promotie

Roze Zaterdag is een jaarlijks evenement voor homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. In aanloop naar het evenement in 2019 worden er in Venlo en Krefeld al verschillende acties georganiseerd. Denk aan een kunsttentoonstelling, cityrun, gaycinema en lezingen. Dit allemaal om promotie te maken voor Roze Zaterdag in 2019.
Het eerste evenement, een open café, staat gepland op 14 juli in Café de Witte in Venlo.