Advocaat Knoops krijgt forse kritiek

Advocaat Geert-Jan Knoops. © ANP/Robin van Lonkhuijsen
Het Openbaar Ministerie heeft forse kritiek geuit op advocaat Geert-Jan Knoops. Die stond in de rechtbank van Roermond wijkagent Clarence P. bij.
De agent wordt vervolgd omdat hij in mei vorig jaar in Susteren een man neerschoot bij diens aanhouding. Knoops had in samenwerking met politie en burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren alsnog een reconstructie gemaakt, nadat de rechtbank dat in maart had afgewezen. Knoops wilde de reconstructie donderdag tijdens de zitting laten zien op video.

Ongekend

"Ongekend wat hier gebeurt", stelde officier van justitie Leonard ­­Geuns. "Als de rechtbank zo’n verzoek afwijst, dan is het dat. Je kunt vervolgens niet op eigen houtje gaan doen wat de rechtbank heeft afgewezen en de getuigen horen van wie de rechtbank vond dat het niet nodig was."

Geen kwaad

Knoops was zich van geen kwaad bewust. "Als verdediging mogen wij ook stukken aan het dossier toevoegen. In onze ogen kan de rechtbank de zaak op basis van alleen de schriftelijke stukken niet goed interpreteren. Vandaar de video."
Voorafgaand aan de reconstructie, waarvan justitie en de rechtbank op de hoogte waren gebracht, is vanuit het OM onder meer contact gezocht met Hessels om opheldering te vragen over zijn medewerking. Die bleef bij zijn mening. De agenten hadden ook toestemming om mee te werken.

Gedeelte

De rechtbank besliste uiteindelijk dat alleen het gedeelte van de video waarin wijkagent P. zijn verhaal doet, mocht worden getoond. Interviews met een getuige, Hessels en de leidinggevende van P. mochten niet worden afgespeeld.
In de zaak kwam het nog niet tot een strafeis.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!