Rokende ambtenaar: 'Het is mijn leven, niet van de gemeente'

© iStock
Corrie Piepers uit Roermond is opgelucht. Het College van Beroep heeft bepaald dat ze onterecht werd ontslagen door de gemeente Roermond omdat ze niet stopte met roken en onvoldoende aan haar gezondheid werkte.
"Het is mijn leven en niet dat van de gemeente", aldus Piepers bij de Avondshow op L1 Radio.

Zware hartoperatie

Corrie Piepers had een zware hartoperatie gehad en was bezig met re-integratie maar kon zich niet vinden in de eisen die haar werkgever daaraan stelde. "U moet stoppen met roken, u moet gaan sporten en u moet maar een diëtist gaan", was de opdracht van de gemeente Roermond. "Ik ben een vrouw van 61, mij schrijf je de wetten niet voor", is haar reactie.

Werk versus privé

De gemeente besloot haar daarop te ontslaan wegens het onvoldoende meewerken aan re-integratie. De vrouw was het daar niet mee eens en daagde de gemeente voor de rechter. "Wat ik tijdens mijn dienst doe, daar mag de gemeente Roermond zeker iets van zeggen. Maar als ik thuis ben, ben ik mevrouw Piepers en bepaal ik zelf wat ik doe."
Audio: Corrie Piepers Roermond ( 9 jul 2018)

'Te veel bemoeienis'

Volgens advocaat André Meuwissen kan geen rechter zich over het leven van een ambtenaar of een medewerker uitspreken. "Een medewerker heeft recht op haar privacy en zo heeft de Centrale Raad maandag ook geoordeeld. Dit was, kort gezegd, te veel bemoeienis van de gemeente. Het is onaanvaardbaar om een dergelijke eis aan een werknemer op te leggen."

Vooravond pensioen

Wat de 61-jarige ambtenaar nu gaat doen, is nog onduidelijk. "De sfeer is verstoord. Mevrouw Piepers staat aan de vooravond van haar pensioen. De gemeente heeft haar nu op een andere functie geplaatst, maar dat is geen gewenste situatie", aldus Meuwissen.

De uitspraak betekent strikt genomen dat Corrie Piepers niet ontslagen had mogen worden. Als het aan de raadsman ligt, heeft Piepers nog recht op 3,5 jaar salaris.

'Genoeg te doen'

Piepers, haar advocaat en de gemeente gaan nu in overleg of ze terugkomt als ambtenaar of dat er een andere oplossing wordt gezocht. De vrouw laat weten absoluut niet terug naar haar functie te willen en wel weet hoe ze haar tijd ingevuld moet krijgen. "Ik kan genoeg in mijn huisje doen, met vrienden afspreken en de stad in gaan. Ik heb genoeg te doen", vertelt ze.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!