Veiligheidsexperts: 'Kerstgrot Valkenburg levensgevaarlijk'

© Jean-Pierre Geusens
De situatie bij de ondergrondse kerstmarkt in de grotten van Valkenburg aan de Geul zou levensgevaarlijk zijn.
Dat zeggen veiligheidsexperts Ira Helsloot en Fred Vos, die vinden dat de kerstgrot dicht moet, tegen EenVandaag.

Levensgevaarlijk
"Mijn conclusie is dat huidige situatie levensgevaarlijk is. Als er nu brand uitbreekt, gaan er veel slachtoffers vallen", zegt hoogleraar Helsloot. Brandveiligheidsexpert Vos vult aan: "Het zijn hele smalle, lage grotten. Bij brand krijg je rook en die rook zorgt ervoor dat mensen heel snel bedwelmd raken omdat ze niet tijdig kunnen vluchten vanwege te lange gangen."

Lees ook: 'Gemeente negeert adviezen voor veiligere kerstgrotten'

Advies

De brandweer adviseert om maximaal 866 personen gelijktijdig toegang te verlenen tot de grot. De gemeente hanteert echter 1035 personen als maximum. Dat is volgens de gemeente al minder dan er in het verleden werden toegelaten.
Dicht
Vos is geschokt door de gang van zaken in Valkenburg. "Ik ken alle brandrampen van de afgelopen veertig jaar. Zelfs de vuurwerkramp in Enschede kan hier qua gevaar-setting niet tegenop." Ook laakt hij de verstrekte vergunning. "Volgens de wet mogen de grotten van Valkenburg hier helemaal niet voor worden gebruikt. De kerstmarkt moet gewoon dicht."

Veiligheid

Eerder reageerde waarnemend burgemeester Jan Schrijen al op de situatie in de grotten: "Qua risico heb ik een afweging gemaakt als burgemeester en daar sta ik volledig achter. In mijn afweging ben je daar zeker veilig, maar dat neemt niet weg dat je iemand 100 procent veiligheid kunt bieden."