'Afvalverwerker moet bijna 270.000 euro terugbetalen'

© Gemeente Maasgouw
Twee bestuurders van het inmiddels failliete afvalwerkingsbedrijf Milieu Service Zuid (MSZ) moeten een bedrag van 269.946 euro terugbetalen aan de Staat, als het aan de officier van justitie ligt.
Maandag eiste justitie in de rechtbank van Den Bosch dat de man en vrouw het bedrag moeten terugbetalen, omdat zij dit hebben verkregen uit 'criminele activiteiten'.

Illegale besparing

Het tweetal, een 57-jarige man en een 55-jarige vrouw, zou bij het afvalverwerkingsbedrijf in Maasbracht duizenden tonnen meer afval hebben opgeslagen dan volgens de vergunning was toegestaan. Dit om te besparen op afvoerkosten. Justitie is van mening dat het bedrijf hieruit financieel voordeel heeft gehaald, een winst van 269.946 euro, en dit bedrag terug moeten betalen aan de Staat.

Miljoenen kilo's afval

Daarnaast zou het tweetal door het overschrijden van de vergunning de omgeving in gevaar hebben gebracht. In 2015 werd een broei, een verhoogde temperatuur, vastgesteld in een afvalberg op het terrein. De gemeente Maasgouw heeft toen uit veiligheidsredenen tien miljoen kilo afval verwijderd.

Werkstraf

Naast het betalen van het geldbedrag, eist justitie tegen de twee bestuurders ook een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met daarbij een proeftijd van twee jaar.
De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!