Mijnstreek loopt niet warm voor orgaandonatie

© iStock
In Limburg geven inwoners van gemeenten in de Westelijke én Oostelijke Mijnstreek ten opzichte van provinciegenoten relatief het vaakst aan dat ze geen orgaandonor willen zijn.
Dat valt op in de cijfers rondom donorregistratie die het CBS donderdag presenteerde.

Oostelijke Mijnstreek

De gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf, allen gelegen in de Oostelijke Mijnstreek, zijn de Limburgse 'koplopers' als het gaat om het aandeel inwoners dat expliciet aangeeft géén organen af te willen staan: 16 procent. De gemeenten Simpelveld en Voerendaal (15 procent) en Nuth en Onderbanken (14 procent) volgen het voorbeeld van hun regiogenoten.

Westelijke Mijnstreek

Los van de eveneens 'hoog' scorende gemeenten Roermond, Roerdalen en Gulpen-Wittem zijn het inwoners van de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek die ook bovengemiddeld vaak niet staan te springen om organen af te staan: in Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen ligt het percentage op respectievelijk 14 en 13 procent.
Bekijk op onderstaand kaartje de donorregistratie in jouw gemeente

Wél donor

Gemeenten waar mensen juist wél aangeven organen af te willen staan, liggen voornamelijk in de noordelijke helft van de provincie. In Horst aan de Maas heeft 31 procent zich als orgaandonor geregistreerd, op de voet gevolgd door Peel en Maas (30 procent). Ook Venray (28 procent) en Bergen (27 procent) scoren hoog.

Donorwet

In 2020 wordt een nieuwe donorwet van kracht, die regelt dat iedereen vanaf achttien jaar die geen andere keuze heeft opgegeven als donor in het register wordt opgenomen. Steeds meer mensen registreren hun keuze, maar nog steeds heeft 58 procent van de Nederlanders dat nog niet gedaan. In Limburg heeft ongeveer de helft zijn of haar keuze nog niet geregistreerd.

Geregistreerden

Van de mensen in het hele land die zich wél hebben geregistreerd, geeft 58 procent aan donor te willen zijn. 30 procent van de geregistreerden stelt zich niet beschikbaar om te doneren, en die groep is gegroeid. Zo'n 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of anderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!