Maastricht breidt studentenstop in straten verder uit

© iStock
De gemeente Maastricht breidt het aantal straten uit waar geen nieuwe studenten mogen worden gehuisvest.
Burgemeester en wethouders schrijven in een brief aan de gemeenteraad op welke straten geen nieuwe kamers of woningen meer verhuurd mogen worden aan studenten. Vanaf 9 januari geldt er een studentenstop in 87 straten.

Overlast

Reden daarvoor zijn de vele klachten die bij de gemeente binnenkomen over overlast. Zo zouden studenten zorgen voor herrie in de nachtelijke uren en wordt er geklaagd over fietsen op de stoep.

Op slot

Een buurtactie in onder andere de wijk Brusselsepoort zorgde er eerder al voor dat er in de Joseph Hollmanstraat en Franquinetstraat geen studenten meer bij mochten komen, maar ook in 69 andere straten in de stad werd eerder al een studentenstop afgekondigd. En daar komen er nu nog eens 16 bij. In totaal telt Maastricht 1402 straten.

Krapte

De studentenpopulatie in de provinciale hoofdstad blijft maar groeien en zorgt al jaren voor krapte op de woningmarkt voor studenten. Huiseigenaren splitsen hun panden om een graantje mee te pikken van de snelle groei van het aantal studerenden. De gemeente stelde daarop eerder een maximum vast. In straten waar het maximum aan studenten is bereikt, wordt een studentenstop afgekondigd.
De UM luidde in december in een brief aan de gemeenteraad de noodklok vanwege het grote tekort aan studentenkamers.

Tijdelijke woonruimte

Gelukkig voor de studenten pleit Stichting Buurtbalans ervoor om het tekort aan woonruimte zo snel mogelijk op te vangen in tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld in de vorm van containerwoningen nabij het ziekenhuis. De stichting laat weten dat een tekort 'niet wordt ingegeven door de studentenstop per straat, maar door het contingent aan studentenkamers dat de stad mag bouwen als gevolg van de Zuid-Limburgse woningprogrammering.'