'Experiment met staatswiet moet breder van opzet'

© Flickr/Frank/CC BY-NC-ND 2.0
Het experiment met 'staatswiet' waarbij hennepgebruikers door de overheid geteelde softdrugs kunnen kopen, moet in meer gemeenten worden uitgerold.
Dat vindt de commissie-Knottnerus, die is gevraagd om advies te geven over het geplande wietexperiment.

Smaakjes

De commissie vindt verder dat er verschillende smaken en sterkten geteeld moeten worden, en dat de prijs voor gebruikers interessant moet zijn.
Heerlen
Het kabinet besloot eind vorig jaar dat er in zes tot tien gemeenten geëxperimenteerd mag worden met de verkoop softdrugs die niet uit het illegale circuit komen, maar onder overheidstoezicht worden geteeld. Het plan kwam enkele jaren geleden uit de koker van Paul Depla, de toenmalige burgemeester van Heerlen. De gemeente hoopt nog steeds in aanmerking te komen voor het experiment.

Lees hier eerdere berichten over regeringswiet

Groot en klein

De commissie vindt echter dat het experiment breder moet worden opgepakt. Er moeten grote en kleine gemeenten mee kunnen doen en er moet ruimte zijn voor verschillende soorten verkooppunten. Ook vindt de commissie het niet verstandig om een maximum sterkte aan de staatssoftdrugs te stellen, omdat die anders toch weer in het illegale circuit wordt geteeld.

Veiligheid

Het idee achter de regeringswiet is om criminelen de wind uit de zeilen te nemen. Ook moet het de veiligheid in buurten verbeteren, omdat het regelmatig voorkomt dat in een illegale hennepkwekerij in een woning brand uitbreekt met alle gevaren van dien.
Tientallen gemeenten hebben al laten weten mee te willen doen aan het experiment. Eind dit jaar neemt het kabinet een beslissing welke gemeenten worden uitgekozen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!