Verzekeraars willen collectieve dekking na noodweer 2016

Wateroverlast in Venray. © Anouk Schwachöfer
De zware hagel- en hoosbuien die in de zomer van vorig jaar over Limburg en Brabant trokken, zijn voor het Verbond van Verzekeraars aanleiding om nogmaals te pleiten voor een collectieve verzekering voor schade aan huizen en inboedel door overstromingen.
Na het noodweer van 2016 kwamen er zo'n 100.000 schademeldingen uit het getroffen gebied, met een totale waarde van ongeveer een half miljard euro.

Schade door noodweer zeker half miljardDoorgerekend

Die recordschade was voor het Verbond reden om verzekeringsrisico's door klimaatverandering nog eens door te rekenen. Daaruit blijkt dat de schade via auto-, opstal- en inboedelverzekeringen tot ruim een kwart miljard euro per jaar toeneemt als nu geen maatregelen worden genomen. Van dat bedrag is sprake in het meest extreme geval.

Nieuw kabinet

Op dit moment wordt schade door noodweer of een overstroming in Nederland niet automatisch gedekt. In veel andere landen is dat wel zo. Het Verbond van Verzekeraars wil dat het nieuwe kabinet mee gaat werken aan een nieuwe, collectieve verzekering om overstromingen af te dekken.