Grensprovincie Limburg magneet voor criminelen

© Hugo Thomassen
Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht vraagt namens alle Limburgse burgemeesters aandacht voor ondermijnende criminaliteit in de provincie.
Deze boodschap gaf zij woensdag aan demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Criminaliteit vs grensligging

Blok was woensdagmorgen aanwezig bij het zogenaamd 'regionaal bestuurlijk overleg' in Echt, waarbij het Openbaar Ministerie, de Limburgse burgemeesters en de Limburgse politie met elkaar om de tafel zitten. Daar zei Penn: "Minister en Den Haag, realiseer je goed wat de ligging van Limburg betekent. Met aan de ene kant de omvang van de criminaliteit en aan de andere kant het ongemak van de grensligging."

Limburgse aangelegenheden

De demissionair minister kwam op bezoek om te horen wat er in Limburg speelt, waar de provincie mee bezig is en wat de worstelingen en kansen zijn. "We hebben specifiek aandacht besteed aan de ondermijnende criminaliteit in deze provincie en aan onze aanpak van de georganiseerde hennepteelt. Vooral de grensligging hebben we heel duidelijk kunnen maken", zegt burgemeester Penn die tevens voorzitter van de Veiligheidsregio is.

Geen extra geld

Het bezoek van Blok, betekent nog niet dat er (financieel gezien) iets gaat veranderen voor de provincie Limburg. "Kijk, hij zegt: 'we hebben niet eens een kabinet'. En aan de andere kant zegt hij dat er wel meer is te doen in onze provincie en in Nederland. Dan praten we bijvoorbeeld over armoede, over wonen of over zorg", vertelt de Maastrichtse burgemeester. "Maar goed, dit is helder overgekomen denk ik. Hij was onder de indruk en dat is fijn."