Kunststof Jezusbeelden na reeks diefstallen

© Track '88
Voor het kerkbestuur van de parochie Asselt is de maat vol. Nadat het zoveelste bronzen Jezusbeeld met grof geweld van een wegkruis is gerukt, worden passende maatregelen getroffen.
"We gaan ze vervangen door kunststof beelden", zegt Jan Hinssen, lid van het kerkbestuur.

Schande

Het is de man een doorn in het oog dat vandalen Jezusbeelden van wegkruisen in Asselt en Swalmen stelen. Hij spreekt er schande van. "Daar moet je niet te lang over nadenken. Voor die beelden moet je piëteit hebben, maar blijkbaar is niks meer heilig", verzucht hij. "Maar ja, wat kun je er aan doen? Je kunt er moeilijk camera's plaatsen of een hek omheen zetten. Dat gaat wel heel erg ver."

Wegkruis

Onlangs was het wederom raak. Toen gingen dieven aan de haal gegaan met het beeld van het wegkruis op de hoek van de Oude Baan en de Burgemeester Strenslaan.

Hufterproof

Hoewel de kruisen niet van het kerkbestuur zijn, wil Hinssen er wel alles aan doen om de beelden weer in oude luister te herstellen. Maar dan wel met hufterproof kunststof beelden. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken namens het kerkbestuur", zegt hij. "Ik zet me er volop voor in om die beelden te vervangen."

Kosten

Maar daar zijn natuurlijk wel de nodige kosten mee gemoeid. Hinssen heeft zelf al een paar mallen gemaakt voor de kunststof Jezusbeelden. "Ik kijk nu of het mogelijk is dat de gemeente en de provincie een financiële bijdrage leveren. Wegkruisen met een Jezusbeeld horen immers bij het straatbeeld."
© Track '88

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!