Zaak tegen man in Geleen heeft meer onderzoek nodig

© Thinkstock
Gelener Diego W. (24), verdacht van mishandeling, bedreiging en vrijheidsberoving van zijn vriendin in juli 2014, moet zich laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum.
Dat heeft de rechter in Maastricht maandag op verzoek van het Openbaar Ministerie besloten.

Zwaar toegetakeld

W. heeft volgens het OM op 21 juli 2014 zijn (inmiddels ex-)vriendin ‘zwaar toegetakeld’ in zijn woning in Geleen. Ze zou zijn vastgebonden en kreeg volgens justitie een kussensloop over het hoofd. De Gelener wordt verder verdacht van het dreigen met een (illegaal) vuurwapen.
W. nam zijn ex volgens het OM ook tegen haar zin mee naar het huis van zijn vader in het Gelderse Wijchen. De laatste heeft ervoor gezorgd dat het slachtoffer bij haar moeder kwam.

Ontkennende verdachte

Diego W. zit sinds juli 2014 in voorarrest in de Sittardse gevangenis De Geerhorst. Hij is een ontkennende verdachte. W. heeft geen medewerking verleend aan een onderzoek.
Voor het OM van groot belang omdat ernstige twijfels bestaan over het normbesef van de Gelener. Die was tot zijn 18de levensjaar een bijzonder getalenteerd sporter en haalde een diploma aan het gymnasium.
Daarna ging het om onbekende redenen mis.

Aangiften van mishandeling

Er zijn meerdere aangiften van mishandeling door de verdachte. "Ik wil weten wat in het hoofd van Diego gaande is", verklaarde officier van justitie Wil Peute voor de Maastrichtse rechtbank.
W. verklaarde voor de rechtbank niet mee te werken aan het onderzoek omdat hij vond dat de onderzoekster bevooroordeeld was. "Ik vertrouwde haar niet." W. zou nu wel bereid zijn tot coöperatie.

Voorarrest moet worden opgeheven

Arthur Vonken, advocaat van Diego W., vindt dat het voorarrest moet worden opgeheven. "Ik twijfel over vrijheidsberoving. Uit niets is gebleken dat mijn cliënt zijn ex heeft gedwongen mee te gaan naar Wijchen. Ze heeft dat niet kenbaar gemaakt aan de vader van W. en had onderweg gelegenheid om te vertrekken. Enig bewijs voor mishandeling is er, maar niet voldoende om mijn cliënt langer in voorarrest te houden."
Om zijn verzoek kracht bij te zetten, werd de vader van W. als getuige gehoord.

Weinig bewijs?

Officier van justitie Peute bestreed met succes dat er te weinig bewijs zou zijn. Onder meer bloed van het slachtoffer is gevonden in het huis van W. De rechtszaak tegen de Gelener wordt op zijn vroegst in april voortgezet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!