PvdA Limburg: geen aparte lijsttrekkersverkiezing

Jacques Costongs. © PvdA Maastricht
De PvdA gaat geen aparte lijsttrekkersverkiezing houden voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.
Dat is besloten op een vergadering van de PvdA Limburg in Roermond.

Inhoudelijke strijd

Volgens Jacques Costongs, voorzitter van PvdA Limburg, heeft zo’n lijsttrekkersverkiezing, waarbij alle leden schriftelijk kunnen stemmen, alleen zin als er sprake is van een inhoudelijke strijd over de koers van de partij. "En dat is nu niet het geval", aldus Costongs. Hij constateert juist een grote mate van overeenstemming.

Ambitie

"Wie de ambitie heeft om lijsttrekker te worden, kan zich melden bij de kandidaatstellingscommissie", zo zegt hij. Die gaat onder leiding staan van oud-burgemeester Jan Mans. Ook dat is besloten in de vergadering.

Commissie van zwaargewichten

In de commissie zitten verder oud-Tweede Kamerlid Pauline Smeets, oud-wethouder Raymond Testroote van Venlo, wethouder Karin Peters van Mook en Middelaar en Roy Bouten, fractievoorzitter in Horst aan de Maas. Mogelijk komen daar nog één of twee mensen bij. Voorzitter Costongs spreekt van een ‘commissie van zwaargewichten’.
Op 24 november wordt de kandidatenlijst - inclusief de lijsttrekker - vastgesteld op een ledenvergadering van de PvdA Limburg.

Flinke verdeeldheid

Vier jaar geleden leidde de keuze voor de lijsttrekker tot flinke verdeeldheid binnen de partij. Huidig gedeputeerde Eric Geurts won het toen tijdens een vergadering met 36 tegen 20 stemmen van de toenmalige fractievoorzitter in het Limburgs Parlement, Weike Medendorp. Voorzitter Costongs hoopt en verwacht dat die verdeeldheid dit keer uitblijft.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!