Graus doet geen aangifte tegen Öztürk

Dion Graus. © Jean-Pierre Geusens
PVV-kamerlid Dion Graus uit Heerlen doet geen aangifte tegen zijn Roermondse collega Selçuk Öztürk van DENK.
Öztürk vergeleek Graus, in een debat over een mogelijk verbod op ritueel slachten, met Hitler en nazipraktijken.

'Onsmakelijk'

Graus vindt de uitspraken 'zeer onsmakelijk'. Toch doet hij geen aangifte, omdat Öztürk de uitspraken in de Tweede Kamer heeft gedaan. "Daar moeten we vrijelijk kunnen spreken. Maar ook als hij de uitspraken buiten de Kamer had gedaan, zou ik geen aangifte doen. Dat heb ik in het verleden al zo vaak gedaan als ik weer eens beledigd of bedreigd werd. Maar het OM doet er vervolgens toch niks mee."

'Klaar met Turken'

Het Heerlense PVV-kamerlid heeft geen goed woord over voor de manier waarop DENK zich manifesteert in de Tweede Kamer. "Ik ben helemaal klaar met die Turken. Ze zijn alleen maar uit op provoceren en voelen zich altijd verongelijkt en gediscrimineerd. Ze maken overal een probleem van, zelfs nog van hun zitplaats in de Kamer. Ze zouden eenieder eens met wat meer respect mogen behandelen."

'Respectloos'

Öztürk reageert op zijn beurt gebeten door de bewoordingen van Graus: "Door te zeggen dat hij klaar is met ‘die Turken’ zet hij een hele bevolkingsgroep respectloos weg. Hij wordt kwaad omdat ik een vraag stel over de Tweede Wereldoorlog en dan zegt hij dit over een collega. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat dit zomaar klakkeloos wordt overgenomen door een omroep die met gemeenschapsgeld nieuws uitzendt."

Citaat

Op de vraag of Öztürk spijt heeft van zijn vergelijking met de Tweede Wereldoorlog, antwoordt hij: "Ik heb een citaat gebruikt over wat er in 1933 in Duitsland is gebeurd en ik zie verbanden. En daarover heb ik een vraag gesteld. En ik zal die vraag vaker stellen om Kamerleden bewust te maken van waar het heen kan gaan als we niet oppassen."