Staatssecretariaat Knops voorlopige kers op de taart

© Istock/Raymond Knops (Facebook)
Het staatssecretariaat van Raymond Knops is een voorlopig hoogtepunt in zijn politieke carrière.
Knops zou de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken worden.

Zijn politieke loopbaan begon in april 1998 op 26-jarige leeftijd toen hij gemeenteraadslid werd in de toenmalige gemeente Horst. Een jaar later werd hij al wethouder. En dat bleef hij tot en met 2005, ook in de nieuwe fusiegemeente Horst aan de Maas.
Bij de herindelingsverkiezingen in 2000 voor die nieuwe gemeente behaalde Knops met het CDA een grote overwinning.
Op 11 oktober 2005 van dat jaar maakte hij de overstap naar Den Haag. Hij werd Tweede Kamerlid als opvolger van Hubert Bruls, die burgemeester werd in Venlo.

Hiërarchie

Met twee korte onderbrekingen, bleef de inmiddels 45-jarige Knops tot op de dag van vandaag Kamerlid. Geleidelijk aan steeg hij in de hiërarchie, zowel binnen de Tweede Kamer als binnen zijn fractie. Zo is hij secretaris van de CDA-fractie en maakte hij deel uit van het team dat partijleider Sybrand Buma begeleidde bij de besprekingen over het nieuwe kabinet.

Defensie

Aanvankelijk leek Knops de gedoodverfde kandidaat om minister van defensie te worden. Knops was woordvoerder defensie en is bovendien oud-militair. Maar die hoofdprijs ging naar Ank Bijleveld, die eerder staatssecretaris was van binnenlandse zaken.

Herindeling

Waar Knops zich als zeer waarschijnlijke staatssecretaris precies mee gaat bezig houden, is nog niet bekend. Wonen en rijksdienst is een mogelijkheid. Maar het ministerie gaat ook over de voor Limburg belangrijke onderwerpen grensproblematiek en herindeling. Toevallig had de laatste staatssecretaris Bijleveld herindeling in haar portefeuille.
Zo'n twee weken geleden sprak Knops nog over een mogelijke post in het kabinet in L1 AvondGasten.