'Forensische afdeling van Mondriaan is onveilig'

© L1
Volgens medewerkers is het onveilig op de forensisch-psychiatrische afdeling van Mondriaan in Heerlen.
Geweldsincidenten zouden er aan de orde van de dag zijn. Volgens de medewerkers van Radix hebben de problemen alles te maken met structurele onderbezetting en een 'verkeerde stijl' van leiding geven. Zo werd vorig weekend bijvoorbeeld een medewerkster met een vork gestoken in haar gezicht en haar arm.

Onveilige situaties

In een reactie hierop zegt bestuursvoorzitter Hans de Veen van Mondriaan dat er inderdaad sprake kan zijn van onveilige situaties. "Er zijn heel veel incidenten binnen een instelling als de onze. Dat is altijd zo geweest, dat hoort bij het werk." Onderling raken patiënten ook met enige regelmaat slaags.

Structurele oplossing

De Veen erkent de personeelsproblemen, die volgens hem ontstaan doordat er amper mensen te krijgen zijn voor dit zware werk. "Daar is ook niet iedereen geschikt voor. Maar voor de komende periode hebben we onze formatie op peil, met ZZP’ers en flexpoolers. We zoeken nu heel hard naar een structurele oplossing."
Volgens de medewerkers wordt er vaak beroep gedaan op ZZP’ers en uitzendkrachten, die volgens hen geen idee hebben hoe om te gaan met deze patiëntenpopulatie.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!