Wel locatie maar geen geld voor Valkenburgse vredesvlam

Valkenburg zoekt geld voor de vredesvlam. Een geplande onthulling van het symbool ging donderdag niet door, omdat er nog onvoldoende fondsen zijn.
De onthulling staat nu gepland voor de Internationale Dag voor de Vrede in 2018.

Vredesvlam

Op de wereldwijde Dag van de Vrede selecteerden burgemeester en wethouders een locatie voor de vredesvlam. Samen met de ontwerpers van het kunstwerk en de organiserende werkgroep werd gekozen voor de zijkant van de Sint Nicolaas en Barbarakerk, bij de Geulpoort. De vredesvlam moet nu onthuld worden op 21 september 2018.

Financiering

Waarnemend burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg vindt niet dat er meteen naar de gemeente gekeken moet worden om de vredesvlam te financieren. "Dekking van de kosten is ook een teken voor het draagvlak van het project. We hebben al vijftienduizend euro bij elkaar, ik schat dat er nog 25 duizend euro nodig zijn. Die moeten het komend jaar met verschillende initiatieven gevonden worden."

Ontwerp

Het kunstwerk is ontworpen door Maria Verstappen en Jan van den Bragt. "We hebben ons laten inspireren door de gedachte achter de vredesvlam", zo zegt Jan van den Bragt. "Als je naar ons ontwerp kijkt, dan herken je de "V" van Valkenburg, van vrijheid en van vrede. Het kunstwerk wordt gemaakt van staal, met een laagje bladgoud".

Initiatief

Inspirator achter het project is Jos Smeets, voorzitter van het platform Wereldburgerschap. Een decennium geleden startte Smeets met Global Inspiration, het initiatief waarbij scholieren op reis gaan naar China, Peru of India om kennis te maken met andere culturen.
"Daar is ook het idee van de vredesvlam geboren", aldus Smeets. "We zaten in Tibet in het huis van de Dalai Lama met scholieren uit Sittard, Maastricht en Heerlen. Daar spraken alle kinderen een vredeswensje uit. Dat was zo mooi, dat wilde ik graag meenemen naar Limburg."