Miljoen euro voor onderzoek naar vrouwenhart

© iStock
De Hartstichting investeert een miljoen euro in nieuw onderzoek naar hartproblemen die vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.
Het onderzoek wordt gedaan door een team onder leiding van de cardiologen Vanessa van Empel (Maastricht UMC+) en Rudolf de Boer (UMC Groningen).

Hartfalen

Het team zoekt nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Op dit moment is er nog geen goede behandeling tegen deze hartproblemen.

Onzichtbaar

Door de verdikte, stijve hartspier kan het hart zich niet goed vullen met bloed. Per hartslag wordt er minder bloed door het lichaam rondgepompt. Patiënten zijn hierdoor extreem snel moe en kortademig. "Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact", legt De Boer uit. "Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden."
Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.