Lege schepen mogen afgesloten Maas uit

© Twan Reintjes
Enkele schepen die sinds donderdagavond vast zaten in het afgesloten deel van de Maas tussen Sambeek en Grave, mogen onder begeleiding hun weg vervolgen.
Rijkswaterstaat heeft de voorbije dagen onderzocht of de Maas diep genoeg is voor deze schepen, stelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat tegenover De Limburger.

Verlaten

Volgens de woordvoerster kunnen twee of drie binnenvaartschepen vanuit Heijen en één schip vanuit Heumen nu het afgesloten deel van de Maas verlaten. Rond 11:00 uur vanochtend vertrok het eerste schip dat aangemeerd lag bij grindproducent Teunesen in Heijen.

Lees ook: Duidelijkheid over mogelijke noodoplossing kapotte stuw

Begeleiding

Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat wijzen de schepen de weg door de diepste delen van het stuk Maas dat leeg liep na een aanvaring met de stuw in Grave. Het gaat om schepen die hun lading al gelost hebben, en daardoor minder diep in het water liggen.
Rijkswaterstaat begeleidt nu 3 gestrande schepen over de Maas zodat zij hun reis kunnen vervolgen. © Rijkswaterstaat
Of er nog geladen schepen vast zitten in het afgesloten deel van de Maas, kon Rijkswaterstaat niet zeggen.

Oplossing

Donderdagmiddag maakt Rijkswaterstaat bekend hoe de problemen met de stuw verder worden aangepakt. Waarschijnlijk wordt er een tijdelijke afdichting voor de beschadigde stuw gemaakt. Die moet wel snel afbreekbaar zijn bij hoogwater dat in deze tijd van het jaar voor kan komen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!