Waterschap schiet bevers af: 'In vervolg beter nadenken'

© iStock
Door ingrijpen van het Waterschap is Limburg een aantal bevers, die schade aanrichten, armer.
Het is de eerste provincie in het land waar de zwaar beschermde diersoort wordt afgeschoten. Har Frenken van het Waterschap Limburg noemt het op L1 Radio 'een trieste zaak'.

Probleembevers

De zogeheten 'probleembevers' brengen de (hoogwater)veiligheid op enkele plaatsen in de provincie in gevaar doordat ze bomen omknagen en wegen ondergraven. Het waterschap probeert in eerste instantie de bevers te vangen en ze te verplaatsen naar een ander gebied. "Eerst proberen we de bevers te ontmoedigen en 'weg te pesten'. Als ze niet in een ander gebied terechtkomen, schieten we ze dood", aldus Frenken.

Schadepost

De bevers, die zo'n vijftien jaar geleden door de autoriteiten zelf werden uitgezet in de provincie, zijn goed voor een grote schadepost van enkele tonnen voor de provincie en het waterschap. Men gaat volgens een zogeheten 'faunaplan' zorgvuldig te werk bij het bestrijden van de beesten.

Beter nadenken

Volgens Frenken gaat het om 'minstens twee en minder dan tien bevers'. De missie, het vangen en doden van één specifieke beverfamilie, is echter nog niet afgerond. Het gaat het waterschap naar eigen zeggen niet in de koude kleren zitten. "We vinden het tragisch dat het, door een gebrek aan natuurlijke vijanden, zo ver heeft moeten komen. De volgende keer moeten we daar beter over nadenken."