Roest, keutels en rotting: Limburgse zaken op lijst NVWA

© ANP/NVWA
Drie bedrijven in Limburg hebben de afgelopen jaren onder verscherpt toezicht gestaan van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Bedrijven komen op die lijst als ze binnen twee jaar drie keer beboet worden omdat ze de hygiëne en voedselveiligheid niet in orde hebben.

Zelfstandig
RTL Nieuws heeft de gegevens opgevraagd van zaken die tussen 2013 en juli 2016 onder toezicht stonden. In heel Nederland waren dat 200 bedrijven, in Limburg dus drie. Opvallend is dat het in Limburg allemaal om kleine zelfstandige bedrijven gaat, waar in de rest van Nederland ook filialen van bijvoorbeeld grote supermarktketens over de schreef gingen.

Nuth

Het meest bekende van die drie bedrijven is vershandel Naanhof in Nuth. De boerderijwinkel annex kiloknaller had volgens de NVWA de hygiëne niet op orde. Volgens het bedrijf zelf was een defecte vitrine de oorzaak van het probleem. Hoe dan ook, sinds augustus 2015 zijn de problemen volgens de NVWA weer verleden tijd.

Bakker

In Maastricht was het de inmiddels failliete bakkerij Pfeifer Segonds waar volgens de NVWA van alles mis was. Bij een eerste controle in oktober 2015 vonden inspecteurs rattenkeutels en aangevreten kazen, en zagen ze dat er qua schoonmaak veel aan schortte. De productie in de bakkerij op bedrijventerrein Beatrixhaven werd niet lang daarna stilgelegd vanwege het faillissement.

Rotte aardappelen

Derde Limburgse bedrijf op de lijst is aardappelverwerker Enda in Landgraaf. Dat bedrijf werd in april 2015 met spoed gesloten, toen inspecteurs binnen een ongelofelijke bende aantroffen. Overal lagen aardappelresten te rotten, plafondplaten ontbraken, machines waren vervuild en verschillende delen van de bedrijfshal waren zwaar verroest.

Alhoewel de eigenaar zelf begon met schoonmaken van de fabriek, heeft hij uiteindelijk het bedrijf na de nodige persoonlijke problemen in november 2016 van de hand gedaan.