Limburg kan voorlopig fluiten naar grenseffectentoets

© iStock
Er komt voorlopig geen verplichte grenseffectentoets. Een motie van PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus uit Heerlen daarover werd verworpen.
Regeringspartijen VVD en PvdA en verder de Partij voor de Dieren en de groep Kuzu/Öztürk stemden tegen.

Nieuw beleid voor grensregio's
Bij een grenseffectentoets wordt vooraf gekeken naar de gevolgen van nieuw beleid voor de grensregio's. De provincie Limburg maakt zich al jaren sterk voor zo'n toets.

Voorstel
De Tweede Kamer verwierp ook een motie van D66 en het CDA waarin de regering werd gevraagd om voor de zomer met een voorstel te komen voor een grenseffectentoets. Die motie haalde het niet omdat de coalitiepartijen VVD en PvdA als enigen tegen stemden. Ze was ingediend om de vaart in het dossier te houden.

Ronald Plasterk
Volgens D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw heeft PvdA-minister Ronald Plasterk in november toegezegd dat er een grenseffectentoets komt. Maar in een recente brief aan de Tweede Kamer zwakt de minister dat af, zo vindt Schouw. Vandaar de motie die hij samen met het CDA indiende.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!