'Maastricht moet meedoen aan provinciale startersregeling'

© iStock
De PvdA in Maastricht wil dat de gemeente alsnog mee gaat doen aan de provinciale startersregeling voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen.
Die kunnen maximaal 37.000 euro lenen en hoeven pas na drie jaar rente en aflossing te gaan betalen. Het gaat om woningen die ten hoogste 173.000 euro kosten.

28 gemeenten

Bij de startersregeling werken de provincie en 28 Limburgse gemeenten samen. Maastricht is - naast Heerlen, Nuth, Simpelveld en Valkenburg - een van de vijf Limburgse gemeenten die niet deelneemt aan de regeling.

Onder druk

De PvdA in Maastricht vindt dus dat dat moet veranderen. Volgens de oppositiepartij moet de gemeente starters de helpende hand bieden omdat de woningmarkt onder druk staat, particuliere huurwoningen vaak te duur zijn en hypotheken moeilijk zijn te krijgen.

Motie

PvdA-raadslid Antoine van Lune noemt het daarom een gemiste kans dat Maastricht niet deelneemt 'omdat de regeling een bijdrage levert aan de positie van starters en doorstroming bevordert'. Volgens week dinsdag dient de PvdA een motie over de kwestie in tijdens een vergadering van de gemeenteraad.