Klant Jumbo in Limburg meestal duurder uit

© ANP
Limburgse klanten van supermarktketen Jumbo zijn bijna altijd een stuk duurder uit dan Jumbo-shoppers in de Randstad.
De supermarktketen blijkt in Nederland drie verschillende prijscategorieën te hanteren, meldt de Consumentenbond dinsdag.

5 uit 48
In Friesland, Groningen en Limburg zijn er volgens de organisatie amper goedkope Jumbo's te vinden, in tegenstelling tot in de Randstad. In onze provincie heeft de Jumbo 48 vestigingen. Daarvan zijn er slechts vijf die in de lage prijscategorie vallen, waar met name de A-merken goedkoper zijn.

Sittard-Geleen
Drie goedkope Jumbo's liggen in Sittard, de twee andere in Geleen. Opvallend is dat de zesde Jumbo in diezelfde gemeente, die in Born, ook de hoge prijzen hanteert. In de middencategorie heeft Jumbo in Limburg geen enkele vestiging.
Concurrentie
De prijsverschillen gelden niet alleen voor klanten die hun boodschappen zelf doen, maar ook voor klanten die hun boodschappen laten bezorgen. Volgens de Consumentenbond bepaalt Jumbo de prijs van zijn winkels aan de hand van de concurrentie. Als er weinig supermarkten in de buurt zijn, wordt het een 'dure' Jumbo. Is er veel concurrentie, dan verlaagt de keten de prijzen.

Reactie
Jumbo verklaart in een reactie altijd de laagste vaste prijzen te willen garanderen in elke plaats waar de keten gevestigd is. "Dit betekent automatisch dat de prijzen van producten kunnen variëren afhankelijk van de lokale concurrentie in een betreffende plaats", aldus de grootgrutter.

Hoogvliet

Landelijk gezien zit 54 procent van de Jumbo-winkels in de hoge prijscategorie, zo becijferde de consumentenorganisatie (pdf). De middencategorie geldt voor 32 procent, en 14 procent van de Jumbo's heeft de lage prijscategorie. Het is niet de enige supermarktketen die verschillende prijsniveaus hanteert. Ook Hoogvliet heeft dure en goedkope winkels, maar daarvan zijn er in Limburg geen vestigingen.