Liquidatie verzetsman laat nog altijd sporen na in Venlo

De liquidatie van verzetsman Frans van Bilsen in Blerick is onderwerp van een documentaire die zaterdag in première gaat bij L1. De zaak heeft diepe sporen nagelaten bij veel betrokkenen en hun nabestaanden.
In de documentaire 'De liquidatie van mijn vader' volgt Marijcke van Bilsen het spoor terug, met als belangrijkste vraag: waarom is mijn vader doodgeschoten?
Collaboratie
De Brabantse verzetsman werd verdacht van collaboratie met de bezetter en op 19 januari 1944 door het verzet in Venlo gedood. Later bleek de informatie niet te kloppen. Maar de fout is nooit openlijk erkend, zegt de dochter over het drama.
Gevoelig
De documentaire is gemaakt door Jeroen van den Kroonenberg. Hij ontdekte dat de zaak nog altijd zeer gevoelig ligt en dat belangrijke verzetsmensen nog steeds niet overtuigd zijn dat ze een fout hebben gemaakt. "Ik wil absoluut niets afdoen aan de vele goede dingen die het verzet in Venlo heeft gedaan", zegt de programmamaker. "Er was geen sprake van opzet, maar van verkeerde informatie"
Rehabilitatie
Het verhaal is opnieuw naar boven gehaald door onderzoeker Gerrit van der Vorst. Zijn conclusie na zes jaar onderzoek is dat Van Bilsen nooit voldoende is gerehabiliteerd.
Première
Dochter Marijcke van Bilsen en onderzoeker Gerrit van der Vorst zijn woensdagavond te gast in het programma L1 AvondGasten. 'De liquidatie van mijn vader' gaat zondag 3 mei in première in het Limburgs Museum in Venlo, hiervoor zijn kaarten te bestellen via de website van het Limburgs Museum. Op zaterdag 16 mei is de documentaire te zien op L1 televisie.