Sint Jans Gasthuis opnieuw beste Limburgse ziekenhuis

© iStock
Het sint Jans Gasthuis in Weert is opnieuw het beste ziekenhuis van Limburg.
Het Weerter ziekenhuis staat in de Ziekenhuizen Top 100 van het Algemeen Dagblad op een dertiende plaats.

Bloedvergiftiging
Dat is dezelfde plek als vorig jaar, toen het ook werd uitgeroepen tot beste ziekenhuis van de provincie. Het Sint Jans behaalde een score van 81,23 procent. Het ziekenhuis in Weert dankt zijn hoge score onder meer aan controles op bloedvergiftiging en de aanpak van delier, oftewel ernstige verwardheid bij met name oudere patiënten.

Zuyderland gaat vooruit
Met die score laat het VieCuri in Venlo en Venray (28ste plaats en 76,75 procent, vorig jaar ook 27ste) achter zich, nipt gevolgd door de twee locaties van Zuyderland (Geleen en Heerlen, 31ste plaats met 75,73 procent). Daarmee maakt het ziekenhuis een flinke stap. Verleden jaar werden de twee Zuyderland-ziekenhuizen overigens nog apart beoordeeld, toen kwamen Geleen en Heerlen respectievelijk als 58ste en 65ste uit de bus.

Roermond

Het Laurentiusziekenhuis in Roermond komt als 36ste in de lijst van de krant, met 74,13 procent. Vorig jaar stond het nog twintig plekken lager.
Maastricht
De academische ziekenhuizen zijn niet meegenomen in de ranglijst al zijn ze wel onderzocht. Het UMC+ in Maastricht kreeg een totale score van 70,5 procent. In vergelijking met andere academische ziekenhuizen staat Maastricht op een tweede plek.

Landelijk
Het beste ziekenhuis van Nederland is volgens het AD het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem, dat een score van maar liefst 90,46 procent heeft. De laagste score is voor het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, dat niet verder komt dan 51,11 procent. Medisch Centrum Slotervaart staat daarmee overigens op een 71ste plek, want er zijn in Nederland niet genoeg ziekenhuizen om de Top 100 ook echt vol te maken.