Maastrichtse hoogleraar juicht hackaanvallen toe

© iStock
De Nederlandsche Bank gaat zelf hackaanvallen uitvoeren. Dat gebeurt om de digitale veiligheid te verbeteren.
Volgens Frans Leeuw, hoogleraar recht en openbaar bestuur aan de Universiteit Maastricht, is het 'toe te juichen dat de banken dit stevig aanpakken'.

Cyberaanvallen
Dat zei hij zondag in het L1-radioprogramma De Stemming. De bedoeling is dat een team van experts in het geheim cyberaanvallen gaat plegen op banken en andere financiële instellingen. Het grootste deel van het personeel weet van niets en moet de aanval opsporen en uitschakelen.

Complexe sector

Frans Leeuw vindt dit 'een spannende vorm van toezicht op een complexe sector'. "Het is een innovatieve manier van toezicht, maar je moet dat werk wel met de juiste mensen doen. Het risico is als met undercoveragenten die plotseling gaan handelen in cocaïne."
Geavanceerde cyberaanvallen zijn een toenemende plaag voor banken. Hackers maken ieder jaar miljoenen euro’s buit. "Cybersecurity is een levensgroot probleem. Het is zeer modern om dat op deze manier aan te pakken", aldus jurist en socioloog Leeuw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!