Rechtbank Maastricht kijkt weer naar Awacs-dossiers

© NATO
De rechtbank in Maastricht buigt zich donderdag twee keer over het Awacs-dossier.
Allereerst bekijkt de rechtbank een zaak die al speelt sinds 2012.

Heen en weer
Een verzoek van de Vereniging Stop Awacs aan de minister van Defensie om de geluidsoverlast van de NAVO-vliegtuigen terug te dringen, legde de minister toen naast zich neer. De actiegroep stapte daarop naar de Raad van State die vond dat de minister er opnieuw naar moest kijken. Die deed dat, en wees het verzoek van de vereniging opnieuw af. De rechtbank in Maastricht houdt nu die laatste beslissing van de minister nog eens tegen het licht.

Schadevergoeding

Daarna kijkt de bestuursrechter naar de schadevergoeding, die 181 mensen uit Schinveld en Brunssum vier jaar geleden eisten naar aanleiding van de geluidsoverlast. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft die eis afgewezen, waardoor de zaak bij de rechtbank ligt.

Beklag

Zo'n vijftien klagers kwamen zelf aan het woord om hun zaak kracht bij te zetten. Ze eisen per persoon 1500 euro, voor elk jaar dat ze last hebben gehad van geluidsoverlast. Ze werden vergezeld door nog eens 25 inwoners van Brunssum en Onderbanken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!