OM: info over moord oma Rini direct met België gedeeld

Rini Ansems. © Opsporing verzocht/Politie
Volgens justitie in Limburg hebben zij alle procedures na de moord op Rini Ansems uit Maastricht juist gevolgd. "Alle informatie is meteen internationaal uitgezet. Ook in België."
Dat zegt woordvoerder Resi Peeters van het Openbaar Ministerie (OM) tegen L1.

Samenwerking

Justitie reageert daarmee op het nieuws dat de opgepakte verdachte Sandra N. anderhalve week na de moord op Rini Ansems uit Maastricht al is gehoord door de Belgische politie. N. kwam toen echter weer op vrije voeten. Afgelopen donderdag, een half jaar na de moord, is N. alsnog gearresteerd.

Samenwerking

Het OM werkt volgens Peeters op een goede manier samen met de Belgische collega's. "Het aangetroffen DNA is destijds ook meteen in alle internationale databanken gezet, maar daar is geen hit uit gekomen."
Volgens Dirk Claes, korpschef van politiezone Bilzen-Hoesselt-Riemst, had de Belgische politie die informatie tijdens het verhoor van de echter verdachte niet. In Het Belang van Limburg zegt hij: "We konden die link niet leggen, omdat de moord in Maastricht ons niet bekend was."

Uitlevering

Het OM heeft inmiddels de documenten van het verhoor van Sandra N. in handen en een verzoek om uitlevering van de verdachte gedaan. In eerste instantie leek het erop dat Sandra N. zou kiezen voor de korte procedure, dan zou ze binnen drie dagen worden uitgeleverd.
Inmiddels is bekend dat N. toch voor de lange procedure heeft gekozen. "Dat betekent dat ze tegen het besluit van België tot uitlevering nog in beroep kan gaan", legt Peeters uit. "Al met al kan het nog drie tot vier maanden duren voordat N. wordt uitgeleverd aan Nederland."
Audio: OM: info over moord oma Rini direct met België gedeeld - 15 juli 2017