Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

© Archief L1
Alle vergunningen waren er al om bewoners van de straat Heringsbosch in Schinveld eindelijk online te krijgen, maar het Ministerie van Veiligheid en Justitie houdt een Duitse internetverbinding tegen. De gemeente Onderbanken is stomverbaasd.
Peter Salden, wethouder van de gemeente Onderbanken, kan er met zijn hoofd niet bij. "We zijn toch één Europa... we kunnen toch niet mensen van internet gaan afhouden."

Duits netwerk

In maart was alles in kannen en kruiken: Heringsbosch zou eindelijk een internetverbinding krijgen. Bewoners van achttien huishoudens in het Schinveldse buitengebied zouden op een Duits netwerk worden aangesloten, omdat dat goedkoper is dan een Nederlands netwerk. "Maar toen een bewoner van de straat contact probeerde te leggen met de glasvezelfabrikant, werd het contact verbroken", aldus Salden.

Beren op de weg

Wat blijkt: het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de straat offline. "Volgens het ministerie is het een interessante casus. Als er een Duits netwerk komt te liggen, dan mag die lijn niet worden afgetapt. Als er dus een crimineel in Schinveld woont, moet Den Haag eerst een vergunning in Duitsland vragen om die lijn af te mogen luisteren", vertelt de wethouder. "Ook worden er dan Duitse ip-adressen aangemaakt en wordt het bijvoorbeeld ingewikkelder om 112 te bellen. Er zijn dus nogal wat beren op de weg."

Waanzin

De wethouder blijft zich ondanks de tegenslag hard maken voor een snelle Duitse internetverbinding in het dorp. "Voordat we de nieuwe gemeente Beekdaelen worden, zal er internet zijn. Het is toch waanzin dat de bewoners van Heringsbosch wel op het Duitse riool en lichtnetwerk zijn aangesloten, maar geen Duits internet kunnen krijgen?"
Salden wil een pilot starten, hopelijk met steun vanuit Den Haag. "Ik wil gewoon dat de aansluiting er komt. We zien dan wel tegen welke problemen we aanlopen en kunnen dan naar oplossingen kijken. We moeten in mogelijkheden denken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!